shutterstock_754403641_smallfejlec.jpg

Vizelet vesztés


Felnőtt nőknél vizelet vesztés.

Vizelet vizeletvesztés gyakran a menzesz elmúlása után alakul ki. A vizeletvesztés gyakran valami erősebb hasi préssel járó feladat munkavégzés közben jelentkezik ezeket a vizeletvesztéseket stressz inkontinenciának hívjuk. A vizeletvesztés másik nagy csoportja a sürgető, urge inkontinencia. Ilyenkor erős vizelési inger jelentkezik, de az ember nem ér ki a WC ig és a vizelete akaratlanul elfolyik. Gyakran fenti két csoport keveredik és mindkét fajta vizeletvesztés produkálja páciens. Az urológiai kivizsgálásnak a legfontosabb eleme a korrekt kikérdezés vizelési napló vezetése és a fizikális vizsgálat. A fizikai vizsgálat során ki kell várnunk más kismedencei betegségeket például hüvelyi prolapsus hüvelyi mellső fali süllyedés hátsófali süllyedés illetve köhögésre igazoljuk a vizeletvesztés.

Hasi ultrahang során hólyag épségét ítéljük meg. Hólyagban lévő idegentesteket és elváltozásokat ki kell zártunk. Vizeletvizsgálattal hólyagfertőzés igazoljuk, Szükség esetén ezt kezeljük, mivel a panaszokat ezt fokozhatja. Ha igazoltak, hogy milyenfajta vizeletvesztés sem állunk szemben megfelelő terápiát tudunk választani. Sürgető vizelés vizeletvesztés gyógyszeres terápia létezik, melyet a betegek jól viselnek. Gyógyszereknek, mert több generációja létezik, de sokszor háziorvos kollégák legrégebbi legtöbb mellékhatással rendelkező gyógyszert javasolják a betegeknek hallott már korszerű gyógyszerek is elérhetők itthon a patikákban.

A stressz inkontinencia műtéti megoldás létezik.

A hosszú távú és nemzetközi vizsgálatokkal igazolt eredményt szalag műtétek biztosítják.

A hüvely szalag műtétek lehetnek TVT illetve TOT beavatkozás között a különbség a szalag kivezetésének a helye mindkét műtét a húgycsövet Stabilizálja, ezáltal megszűnik a köhögésre öröklésre nevetésre a vizeletvesztés. Hüvely lézer kezelés alkalmazás a stressz inkontinenciában személyes tapasztalataim nincsenek. De több Beteg keresett már meg ilyen beavatkozás után vizeletvesztése ugyanúgy fent áll. A beavatkozás után is elvégezhető a szalag műtét és a vizelet inkontinencia megszűnik. A szalag műtétek nem megterhelő beavatkozások a műtét 15 30 percig tart gerinc közeli érzéstelenítésben végezzük.

A hüvely belső falán a húgycső magasságában éltünk egy másfél két centiméteres metszést ezen keresztül alakítunk ki teret ahol a szalagot bevezetjük és egy nyárs segítségével a megfelelő pozícióba juttatjuk. A hüvelyi sebzést felszívódó varrattal zárjuk általában két-három varrat magától kiesik 21 napon belül a szeméremdomb magasságában lévő sebzés egy egy öltéssel zárjuk, ezeket 5 7 napon távolítjuk el.

Műtét során a hüvelyben tampont helyezünk melyet első nap a behelyezett katétert 2 nap távolítjuk el. ATV műtét után gyakrabban alakul ki vizeletrekedés ezért minden alkalommal ellenőrizzük ultrahanggal vizelés utáni maradék vizeletet a hólyagban. Mivel nincsen, nagy metszés ezért a betegek hamar visszatérhetnek, a munkába műtét után nem javasoljuk nagy terhek cipelést és a hüvelyi sebzés meggyógyulásig a házaséletet kerüljék.


Kérdése van? Vegye fel velem a kapcsolatot!

Az email cím megadása kötelező, de az itt megadott email címet bizalmasan kezeljük.

részletes információkért lásd: adatvédelem

GDPR

Gdpr link szöveg