shutterstock_754403641_smallfejlec.jpg

Vizelési problémák


Szerencsés esetben csak a hirdetésekből ismerjük ezeket a problémákat. "Akadozik a vizelete, sűrűn kell, nehezen indul, utócsepegés van. Ezek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei. Ha önnek is van, szedjen..."

Mi történik egy ilyen vizsgálatkor az urológusnál?
Kikérdezem a panaszokat. Ultrahangos vizsgálat történik lehetőség szerint telt hólyaggal. Vizelés utáni maradék vizeletmérés ultrahanggal. Megvizsgálom a hímvesszőt esetleges eltérések kizárása miatt. Prosztata vizsgálat. Labor tesztek: vizelet teszt, psa, vesefunctio.

Mit javasolhat az urológusom?
Rendben talál mindent, évenkénti prosztatarák szűrést javasol. Enyhe kezdődő panaszok: fitoterápia Középsúlyos panaszok: gyógyszeres kezelés. Súlyos panaszok esetén műtét.

Állandó katéterem van, így kell élnem?
Nem! Kivizsgálás után gyógyszerekkel vagy műtéttel a katéter mentesíthető.

Műtétek vizelési panaszok miatt:

Húgycsővőn keresztüli prosztata műtétek során a prosztata egy részét, az adenomának nevezett részét távolítjuk el. Ilyenkor apró szeleteket vágunk ki és ezeket eltávolítjuk a műtét végén. Műtét után 3-4 napig még katéter t kell viselni, majd eltávolítjuk azt. Ilyenkor nincsen, sebzés hamar visszatérhet a megszokott életritmusához, egy két szabályt betartva. a húgycső prosztatikus részén lévő seb, míg gyógyul sürgető vizelési ingerei, fájdalmas vizelése lehet, de ahogy az gyógyul, ez szűnik. A műtét után merevedése megmarad. Orgazmust is megéli. Az ondó ürülés a legtöbb esetben megszűnik.

KÉRDÉSEK:

- Hová tűnt az ondóm műtét után?
- Ilyenkor a húgyhólyagba kerül mely a következő vizeléskor ürül.

- Lehet olyan műtétet végezni, hogy az ondóm továbbra is ürüljön?
- Igen! Bizonyos esetekben a hólyagnyakat és a prosztatát csak húgycsővőn keresztül bevágjuk. Ilyenkor az ondóürülés a legtöbbször megmarad.

- Hólyagkővem miért lett?
- A húgyhólyagban visszamaradó vizeletben kicsapódnak a kristályok és ezekből szebbnél szebb kövek képződnek. Legtöbbször húgycsővőn keresztül eltávolítjuk ezeket a köveket és a prosztata megnagyobbodást is megoldjuk.

- Meddig lehet várni a műtéttel?
- Amennyiben súlyos panaszai vannak, melyen a gyógyszeres kezelés már nem segített. Érdemes a műtétet elvégezni, mert a húgyhólyag izomzata előbb utóbb kimerült, úgynevezett petyhüdt hólyag lesz. Ha már ilyenkor végezzük el a műtétet a tönkrement hólyag izomzat miatt nem fognak javulni a panaszai. Lehetséges, hogy állandó katétert kell viselnie élete végéig.

- Mi az a húgyhólyag diverticulum?
- A húgyhólyag a sok erőlködéstől először "izmosabb" lesz, az izomszálak megvastagodnak úgynevezett trabecularizált lesz. Majd ezek közt apró nyilasokon keresztül a húgyhólyag nyálkahártyája kiboltosul. Ezekből aztán több cm hosszú diverticulum vizelet teli tasak lehet. Melyből vizeléskor nem ürül ki a vizelet, állandó húgyúti fertőzéshez vezethet.

- Sokadik antibiotikumos kúra után is vizeletem csíp? Bakteriális fertőzésem van.
- A megnagyobbodott prosztata miatt visszamaradt vizeletben a baktériumok megmaradhatnak. Meg kell szüntetnünk gyógyszeresen vagy műtéttel a visszamaradt vizeletet. Ezután tud csak meggyógyulni az állandósult húgyúti fertőzésből.


Kérdése van? Vegye fel velem a kapcsolatot!

Az email cím megadása kötelező, de az itt megadott email címet bizalmasan kezeljük.

részletes információkért lásd: adatvédelem

GDPR

Gdpr link szöveg