shutterstock_754403641_smallfejlec.jpg

Köves problémák


Vesekő

Akinek már életében valaha volt veseköves görcse, annak nem kell ecsetelni azt a megsemmisítő fájdalmat, amit akkor érez. Ők tudják csak igazán, hogy milyen fontos a kő megelőzése, illetve a mielőbbi eltávolítása.

A vesekövek kivizsgálásában elsődleges szerepe van az ultrahangnak. Ilyenkor szemrevételezhetjük a vesében lévő köveket, illetve a vesevezeték esetleges tágulatait. A vizsgálatot telt hólyaggal végezzük. Amennyiben a vesevezetékben lévő kövek nem láthatók egyértelműen ultrahanggal, úgy vagy natív vese röntgen vagy natív CT vizsgálat elvégzése javasolt. A vesében lévő kövek eltávolításához, illetve a megfelelő műtétfajta kiválasztásához CT urographia elvégzése javasolt.

Mikor már tudjuk, hogy a vesében hol és mekkora kő helyezkedik el, a beteggel közösen megtervezzük, hogy milyen beavatkozást csináljunk. A kövek kétféle módon távolíthatók el, ESWL (testen kívüli lökéshullám kezelés) vagy PCNL (bőrön keresztüli endoszkópos eltávolítás).

A legelterjedtebb vesekő eltávolítási módszer az ESWL, mely a testfelszín megnyitása nélkül alkalmazható. Ennek során a beteg ébren fekszik, az Eswl gép lökéshullámot hoz létre, mellyel a követ célozzuk. Több lökéshullám után, törések, repedések keletkeznek a kőben, így a kő kisebb darabokra hullik szét, mely egy két héten belül a vizelettel ürül.

A nagyobb kövek eltávolítását PCNL technikával végezzük. Amikor is egy apró lyukon, a bőrön keresztül, a vese üregrendszerébe juttatunk egy optikával és munkacsatornával rendelkező eszköz (nephroscop), melyen keresztül összetörjük a vesében lévő köveket és a darabokat eltávolítjuk. A műtétet altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. A műtét végén a vesébe egy drain csövet (TRD) hagyunk, melyet 1-2 nap múlva távolítunk el.

Uréterkő

Az uréterkő (vesevezeték-kő) igen fájdalmas panaszokkal jár. Amikor a kövek kicsik, könnyen elindulhatnak lefelé, és amíg el nem jutnak a húgyhólyagig, bizony igen nagy, erős és görcsös fájdalmakat tudnak okozni, esetlegesen véres vizelettel vagy lázzal járhat. Ezekbe a görcsös állapotokban sokszor semmilyen fájdalomcsillapító nem segít, ilyenkor tapasztalatom szerint, a Voltaren kúp használatát vagy Voltaren injekció adását javaslom. A gyógyszerek után általában 15-20 percen belül tartósan szűnik a görcs.

A vesevezeték kövek nagy része a vizelettel ürül, de néha el is tudnak akadni. Sajnos a kő mögött lezárt vesében, a vizelet baktériumok által fertőződhet. Ilyenkor láz, gyengeség, hidegrázás, zavaros, kellemetlen szagú vizelet jelentkezhet, mely azonnali urológiai beavatkozást igényel.

Vesevezeték kövek méretük, helyzetük, keménységük alapján választjuk ki a megfelelő módszert eltávlításukra.

Ureterorenoscopos kőeltávolítás (URS), a vesevezetékben elakadt, távozásra nem hajlandó kő endoszkópos eltávolítására szolgál. A műtétet során egy vékony endoszkópot vezetünk az uréterbe, a húgycsövön keresztül és szemellenőrzés mellett a követ összetörjük, a fragmentumokat eltávolítjuk. A páciensek 1-2 nap múlva gyógyultan távozhatnak. Fontos a kövek analízise (4 leggyakoribb vesekő: kalcium kő, struvit kő, húgysavkő, cisztin kő), így tanácsot tudok adni képződésük megelőzésében, gyógyszerelésében, illetve a már kialakult kövek eltávolításában.


Kérdése van? Vegye fel velem a kapcsolatot!

Az email cím megadása kötelező, de az itt megadott email címet bizalmasan kezeljük.

részletes információkért lásd: adatvédelem

GDPR

Gdpr link szöveg