shutterstock_754403641_smallfejlec.jpg

Esztétikai problémák


Fitymaszűkület

Bizonyos esetekben csak merevedéskor nem húzható hátra a fityma bőre. Ilyenkor fájdalmas lehet hátrahúzása, a hímveszőt homokóra szerűen szűkíti. Az időben elkezdett krémes kezeléssel megoldható. A fitymaszűkület súlyosabb foka, amikor petyhüdt állapotban sem húzható hátra. Hirtelen, hetek leforgása alatt is ki tud alakulni. Mielőbb keressen fel urológust, amíg hegessé nem válik krémekkel is tudjuk ezt oldani, de sokszor csak műtét segít. Fitymaplasztika illetve körülmetélésről minden esetben egyedileg kell dönteni, mérlegelve az előnyöt és a kockázatot.

Kérdések (körülmetéléssel kapcsolatban):

- Szükséges kórházban maradnom a műtét után?
- Nem. Legtöbb esetben 1-2 óra megfigyelés utána otthonába távozhat.

- Fájdalmas?
- A műtétet szinte mindig helyi érzéstelenítésben történik. Ilyenkor a hímvessző tövéhez vékony tűvel lidokaint adunk és pár másodperc múlva már nem érez semmit sem. A műtétet követően 2 -3 óra múlva lassan megszűnik az érzéstelenítő hatása. De a fájdalom elviselhető, legtöbbször gyógyszer sem kell. Ha mégis a házi patikában lévő fájdalomcsillapítók pl. :Ibuprofen elegendő.

- Műtét után szükséges-e valamivel kezelni?
- Javaslom napi kétszeri kamillás óvatos áttörlést, áztatást. Illetve betadinos sebkezelést, kötözést.

- A varratszedés fáj?
- Én olyan sebészi varró anyagot használok, amely 2-3 héten belül magától kihullik.

- Mikor lehetek újra együtt a párommal?
- Általában 1 hónapot várjanak a műtét után.

Rövidfék =frenulum breve:

A fityma hátra húzásakor megfeszül, a makkot húzza. Sokszor bereped, vérzik, hegesen gyógyul.

Érdemes a féket bemetszeni érzéstelenítésben: 1-2 perces beavatkozás és egy életre megoldódik a probléma. Az átvágása történhet szikével, electrocauterrel vagy lézerrel. Néha szükséges öltést behelyezni,de legtöbbször nem kell.

Condyloma acuminatum. Vírusos szemölcsök megjelenése.

A hímvesszőn, a herezacskón, a szeméremdombon, az alhasra vagy a combhajlatba is terjedő bőrkinövések. A kinövések olykor hihetetlen gyorsasággal növekszenek és fertőzik ismét a bőr felületet. Javasolt ezek mielőbbi eltávolítások. Ez történhet ecsetelővel, electrocauterrel, leaserrel vagy szikével. Utána is rendszeres vizsgálat szükséges, mert fertőzött bőr területről még megjelenhetnek a vírusos szemölcsök. A műtét eltávolítását követően javasoljuk immunerősítő hatású gyógyszerek szedését . A partner vizsgálata minden esetben kötelező

Herevízsérv =hydrocele

A herezacskóban kóros mennyiségű folyadék szaporodik fel here körül legtöbbször csak egyik oldalon. A folyadék mennyiségétől függően ennek mérete a női ökölnyitől a csecsemőfej nagyságáig terjedhet. Mindenféleképpen javasolt here-herezacsko méretbeli növekedése esetén az urológiai vizsgálat, a heredaganat kizárása miatt. A vizsgálat során a heréket áttapintjuk és ultrahanggal megvizsgáljuk. Kezelése : Sokszor kevés folyadék nem igényel semmilyen beavatkozást . A régebb óta meglévő és kényelmetlenséget okozó herevizsév műtétje javasolt. A műtét során a folyadékot eltávolítjuk a here burkok egy részét eltávolítjuk, így megszüntetjük a folyadék újratermelődésének lehetőségét. A műtétet lehet helyi érzéstelenitésben ill. általános anesztéziában végezni.

herevisszértágulat= Varicocele

A here körüli vénás fonat kórosan kitágul. A here mellet gyakran láthatók is a tág vénák. Tompa húzást erős herefájdalomig terjedő érzésről számolnak be a betegek. Jellemzően tizenéves kórban kezdődik a kialakulása. A fajdalmon kívül ronthatja a spermiumok képződésést , meddőséghez ill. hereatrophiához vezethet. Kivizsgálása során herét manuálisan és Ultrahanggal vizsgáljuk. Szükség van spermaanalizisre, hogy megtudjuk a termékenyítőképességét a betegeknek. Terápia legtöbbször műtéti. Műtéteknek több fajtája van, a céljuk hogy a tág vénákban megszüntessük a keringést. A műtét után szűnik a fájdalom, javul a megtermékenyítő képesség.


Kérdése van? Vegye fel velem a kapcsolatot!

Az email cím megadása kötelező, de az itt megadott email címet bizalmasan kezeljük.

részletes információkért lásd: adatvédelem

GDPR

Gdpr link szöveg